L’aigua màgica

Experimentem amb la refracció de la llum

La refracció de la llum La refracció de la llum

Serieu capaços de canviar la direcció d’unes fletxes dibuixades en un paper sense tocar-les? Experimentant amb els fenomen de la refracció de la llum, descobrirem com fer-ho!

Aquest experiment ha estat preparat per alumnes de 2n d’ESO de l’INS Tarragona (Marcel Solodado, Oriol Sabater, Ana Afàn i Claudia Navarro) de la mà de la seva padrina Elbir Jove, R&D Enginyer a DuPont Water Solutions.

Què necessitem?

  • 2 gots transparents
  • Una moneda de 2 euros
  • Un full de paper
  • Un retolador/bolígraf
  • Aigua

Com ho fem?

1r experiment: Posem la moneda de 2 euros sobre la taula i a sobre el got que estarà ple d’aigua. Mirem cap a la moneda des del costat del got.

2n experiment: Dibuixem al paper dues fletxes mirant cap a la dreta i el posem al darrere de l’altre got. Mirem les fletxes a través del got. Llavors, omplim el got d’aigua i tornem a mirant les fletxes.

Què passa?

El que es pot observar en els dos experiments és el que s’anomena refracció de la llum. La refracció de la llum és el canvi de direcció que aquesta sofreix quan canvia de medi.
En el primer experiment la refracció fa que no puguem veure la moneda que està sota el got. En el segon experiment podem apreciar que, al principi entre el paper dibuixat i el got hi ha aire, dins el got hi ha aire i entre els nostres ulls i el got hi ha aire, això vol dir que només hi ha un sol medi per tant, podrem veure tot bé, les fletxes apunten cap a la dreta. Però quan fiquem aigua al got, canviem d’aire a aigua, llavors canviem de medi i veiem les fletxes apuntant cap a l’esquerra.

Què aprenem?

Que la refracció de la llum fa que veiem les coses diferents del que en realitat són.

Element de la taula periòdica destacat de l’experiment:

  • Nitrogen
  • Nom del descobridor: Daniel Rutherford i Antoine Lavoisier.
  • És un gas present en el aire i que el constitueix en gran majoria.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*