Què és i per a què serveix el mètode científic?

El mètode científic és un procediment que s’utilitza per donar resposta a determinades preguntes. Gràcies al mètode científic, s’han fet moltes descobertes i avanços científics.

El mètode científic consta de vàries etapes:
1. Observem: Mirem si hi ha comportaments/fenòmens que ens criden l’atenció o desperten la nostra curiositat.
2. Ens fem preguntes: Ens preguntem el perquè dels fenòmens observats.
3. Establim hipòtesis: formulem una idea que pugui explicar l’observat i fem una predicció: “Si A , aleshores B”.
4. Experimentem: Fem proves per comprovar o refutar la hipòtesi. Cal fer rèpliques per eliminar els efectes de l’atzar dels nostres resultats.
5. Analitzem dades i traiem conclusions: Determinem la validesa dels resultats dels experiments que fem analitzant les dades extretes. En el cas de no trobar una resposta al fenomen vist mitjançant l’experimentació, plantegem noves hipòtesis (que poden o no, estar relacionades amb els resultats obtinguts dels experiments).
6. Comuniquem els resultats: Si els resultats dels experiments donen resposta al fenomen observat, enhorabona! Ara tenim la responsabilitat de contribuir a la societat compartint els nostres resultats.

Segur que heu fet servir el mètode científic en el vostre dia dia, sense adonar-vos-en. Posarem un exemple i ho entendreu de seguida.

Imagineu que heu observat que el vostre mòbil no té dades. Ben segur que us preguntareu per quin motiu no funciona:
1. Pot ser pel wifi? No, perquè heu vist que amb el wifi funciona
2. I si proveu d’apagar-lo i tornar-lo a encendre? Tampoc funciona.

Després de fer aquestes primeres comprovacions, pot semblar raonable pensar que hi ha un problema amb la targeta SIM. Ja teniu la vostra hipòtesi.

Per comprovar la hipòtesi, cal passar a l’experimentació. Traiem la targeta SIM del mòbil i la posem en un segon mòbil. I ara si que tenim dades i podem fer trucades! Per tant, analitzant el resultat del nostre experiment, deduïm que la nostra primera hipòtesi és incorrecta! La targeta SIM no és el problema. Ens cal fer una segona hipòtesi, perquè de vegades en ciència cal fer prova – error, perquè no tot sempre funciona a la primera.

Si no és un problema de hardware, potser és un problema de software. Serà que actualitzant la versió d’Android del mòbil aconseguim tornar a tenir dades i a poder fer trucades?

Passem de nou a fer l’experiment. I funciona! La nostra segona hipòtesi és correcta! Hem solucionat el problema i ara ja podem comunicar que tenim el mòbil operatiu de nou!

Els científics i científiques segueixen aquest mateix procés per fer les seves investigacions. I així, per exemple, quan va aparèixer la COVID, investigadors van treballar per fer hipòtesis i fer experiments per poder desenvolupar tests de COVID i finalment vacunes.

Sempre observant primer el que passa al seu voltant. Després fent-se preguntes, per establir una hipòtesi, comprovar la seva hipòtesi mitjançant l’experimentació, analitzar les dades de la part experimental, per treure conclusions i finalment comunicar el resultat.

El mètode científic és el procediment que emparem per donar resposta a determinades preguntes. Consisteix en observar, fer-se preguntes, establir una hipòtesis, experimentar, analitzar la informació, obtenir conclusions i comunicar els resultats. Gràcies a aquest mètode, s’han fet moltes descobertes!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*