Què és la cromatografia?

Experimentem amb la separació de colors

cromatografia Què és la cromatografia? - Foto: Rubén Borrás

Segurament alguna vegada heu provat de barrejar colors per crear un color diferent. Per exemple, el blau i groc per formar el verd. Per entendre què és la cromatografia, farem justament el contrari. Intentarem separar els colors que hi ha dins d’un altre color.

Com sabeu els colors primaris són el cian, groc i magenta. La resta de colors es formen mitjançant les barreges d’aquest tres colors. Doncs a través de la cromatografia intentarem esbrinar quins colors primaris estan presents en diferents colors com el negre, vermell,….

colors
Els tres colors primaris i les seves barreges

La cromatografia és una tècnica que utilitzen els científics per separar els diferents components que hi ha en una barreja. 

Què necessitem per separar els colors?

Primer de tot cal que tingueu a mà els següents materials: retoladors de colors, filtres de cafè, paper absorbent, tisores, gots transparents i aigua. Per fer el muntatge de l’experiment, seguiu els passos que trobeu en aquest article.

Quan tinguem tot preparat, posem una mica d’aigua a cada got i esperem. En el moment en que el paper absorbent entra en contacte amb l’aigua, aquesta comença a pujar pel paper gràcies a un fenomen conegut com capil·laritat fins tocar el filtre de paper que hem pintat amb un retolador.

Fixeu-vos que arrossega els colors que composen el color de la taca. Per això és important utilitzar retoladors solubles en aigua sinó no observarem aquest fenomen.

Com podem observar, cada color es mou a una velocitat diferent pel paper de filtre, depenent de la seva massa i del soluble que sigui. Això permet observar diferents “cercles” de colors diferents, que són els colors que composen aquell color inicial del que hem fet taca. Podem dir que gràcies a la cromatografia hem aconseguit dur a terme la separació dels colors que té cada color que hem provat.

La cromatografia és una de les tècniques més àmpliament emprades en laboratoris d’anàlisi. Per exemple els científics utilitzen aquesta tècnica per poder investigar quins contaminants orgànics poden estar presents en l’aigua d’un riu, o per exemple quin tipus de droga s’ha pres una persona.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*