Què és la digestió?

La digestió és el procés mitjançant el qual el nostre cos transforma els alimentsen molècules més petites: els nutrients, aquestos poden ser absorbits i utilitzats per l’organisme. Al llarg de l’aparell digestiu, els aliments experimenten diversos canvis físics i químics que en faciliten l’absorció.

Fases de la digestió

1. La boca: l’inici del procés

La digestió comença a la boca, on les dents i queixals trituren els aliments en fragments més petits. A més, les glàndules salivals produeixen saliva, que conté l’enzim amilasa. Aquest enzim comença a descompondre els hidrats de carboni en sucres més simples.

Per veure aquest procés en acció, podem fer un experiment senzill:

• Agafa unes galetes i trosseja-les en petits trossos.

• Aixafa-les amb un morter i afegeix-hi una mica d’aigua per simular l’acció de la saliva.

2. L’esòfag: el transportador

Un cop el menjar està mastegat, és transportat per l’esòfag fins a l’estómac.

3. L’estómac: descomposició química

A l’estómac, els aliments es barregen amb sucs gàstrics, que contenen àcid clorhídric i enzims digestius. Aquest medi àcid ajuda a descompondre els aliments en molècules encara més petites.

Continuació de l’experiment:

• Transfereix la barreja de galetes a una bossa amb tancament hermètic i afegeix-hi una mica de vinagre.

• Massatgeja la bossa per simular els moviments de l’estómac i observa com el vinagre (simula l’àcid gàstric) descompon la barreja.

4. L’intestí prim: absorció de nutrients

Quan l’aliment arriba a l’intestí prim, es barreja amb els sucs pancreàtics i la bilis. Aquests líquids tenen un pH bàsic, com el bicarbonat, i ajuden a neutralitzar l’àcid de l’estómac, on es propicia una reacció en què es genera diòxid de carboni, un gas que en l’aparell digestiu es manifesta com eructes.

Final de l’experiment:

• Transfereix la barreja de la bossa hermètica a una bossa de màniga pastissera i afegeix-hi una culleradeta de bicarbonat de sodi.

• Observa com es formen bombolles de gas a causa de la reacció entre l’àcid del vinagre i el bicarbonat, simulant la producció de gasos en la digestió.

Gràcies al sistema digestiu, el nostre cos transforma els aliments en nutrients essencials que ens permeten obtenir energia i mantenir-nos saludables. La digestió és un procés fonamental per garantir l’aprofitament adequat de les substàncies nutritives necessàries per al funcionament òptim de l’organisme.

La digestió és el procés de transformació dels aliments en molècules més petites anomenades nutrients, perquè puguin ser absorbides per l’organisme.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*