Què és la llei dels gasos ideals?

El efecto tsunami

Ley de los gases ideales

Un gas ideal és aquell que a la pressió i la temperatura ambientals el seu estat físic és el d’un gas. Per exemple, l’aire que respirem és una barreja de gasos ideals: de nitrogen i oxigen. El CO₂ que exhalem també és un gas ideal.

Quines variables es relacionen a la llei dels gasos ideals?

La llei dels gasos ideals en relaciona les propietats macroscòpiques com són la temperatura, la pressió, el volum i el nombre de mols.

Aquesta relació és simple i molt útil per estudiar els gasos reals.

Per entendre millor la llei dels gasos ideals, farem un experiment:

Materials necessaris:

  • 1 got de precipitats de 500 mL
  • 1 recipient rectangular de forn (mida ideal 26 cm x 17 cm)
  • Aigua per omplir la meitat del recipient
  • Ampolla d’esprai amb alcohol de 96º
  • Colorant alimentari blau (opcional)
  • 1 encenedor de cuina

Posem una fina pel·lícula d’alcohol a les parets del got de precipitats i ho encendrem amb l’encenedor. Col·loquem el got dins del recipient de forn amb aigua. Observem que l’aigua del recipient puja dins el got.

Això passa perquè l’alcohol que hem cremat dins del recipient ha pujat la temperatura, s’ha evaporat i ha ocupat el volum dins el got. En col·locar-lo dins l’aigua, la temperatura baixa molt ràpidament, per tant, la seva pressió també baixa molt ràpidament, fent una mena d’efecte de buit, que fa que l’aigua pugi i es quedi dins del got. Si aixequem el got, veiem com aquesta aigua que està acumulada dins el got, torna al recipient perquè s’han igualat les pressions que hi havia dins el got i la pressió atmosfèrica.

L’efecte tsunami

L’efecte que veiem en aquest experiment és semblant a aquest efecte d’un tsunami. Quan passa un terratrèmol a la costa, l’aigua del mar es replega i s’acumula molt lluny de la costa i una vegada aquesta aigua està acumulada succeeix l’efecte que torna una altra vegada cap a la platja.

I això perquè passa? D’acord amb la llei dels gasos ideals, la pressió és directament proporcional a la temperatura.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*