Què és una mescla homogènia i com la podem separar?
Què són les mescles homogènies?
Les mescles homogènies són aquelles en les quals no podem distingir els seus components a simple vista, ni tan sols amb un microscopi! Per exemple, si barregem aigua amb sal o aigua i alcohol, no podem diferenciar els seus components.
Aquestes mescles també s’anomenen dissolucions o solucions.
Exemple de diferència amb mescles heterogènies:
- Mescla homogènia: aigua amb sucre.
- Mescla heterogènia: macedònia de fruita (on es poden distingir clarament els seus components).
Com podem separar els components d’una mescla homogènia?
Per separar els components d’una mescla homogènia, utilitzem mètodes físics de separació. A continuació, veurem tres tècniques que ho fan possible.
Mètodes de separació
Vaporització
Aquest mètode s’utilitza per separar un sòlid dissolt en un líquid.
Exemple: Si tenim aigua i sal, i escalfem la mescla, l’aigua s’evapora i la sal queda al fons del recipient.
Destil·lació
Aquest procés permet separar dos líquids amb diferents punts d’ebullició.
Exemple:
- Tenim una mescla d’aigua i alcohol.
- Escalfem la mescla i l’alcohol, que té un punt d’ebullició més baix, es vaporitza primer.
- Aquest vapor passa per un tub refrigerat, es condensa i es recull en un altre recipient.
- Ara tenim els dos líquids separats!
Cromatografia
Aquest mètode ens permet separar els components d’una mescla homogènia, com els pigments d’un determinat color.
Exemple:
- Fem passar la mescla per una superfície absorbent (com un tros de paper).
- Els diferents components es desplacen a velocitats diferents.
- Això permet que es separin i es puguin analitzar.
Ara ja sabeu què són les mescles homogènies i com podem separar-les amb mètodes com la vaporització, la destil·lació i la cromatografia.
Les mescles homogènies són aquelles en les que no podem distinguir els seus components a simple vista. Les tècniques més usades per separar-les són la vaporització, la destil·lació i la cromatografía.
Leave a comment