Què passa si barregem aigua, sabó i oli?

Experimentem amb líquids immiscibles i miscibles

Experimentem amb líquids immiscibles

Sabeu perquè el sabó és capaç de treure el greix?

Ho descobrirem amb aquest experiment que ens proposen la Ia (6è de primària) i en Pol (4rt de primària) amb l’ajuda de la seva mare, Nuria Fontanals (Química).

Què necessitarem?

50 mL d’aigua
50 mL d’oli
10 mL de sabó líquid
1 ampolla d’aigua buida de 50cL

Com ho fem?

Posem 50 mL d’aigua en l’ampolla de plàstic i després afegim la mateixa quantitat d’oli.

Ho barregem i ho deixem reposar. Fixeu-vos que al cap d’una estona es separen.

Afegim sabó (10 mL) i barregem, i ho deixem reposar.  Què ha passat? De cop tots els líquids s’han barrejat! Com pot ser?

Què passa?

L’aigua i l’oli (o greixos) són líquids immiscibles. No s’atreuen i per tant no es poden ajuntar ja que tenen propietats molt diferents. De fet les molècules d’aigua són atretes per altres molècules d’aigua. I les d’oli amb altres molècules d’oli, de manera similar als imants.

I és que l’aigua té propietats polars i hidròfila, mentre que els greixos tenen propietats contraries apolars i lipòfil. Per tant, sempre tendiran a estar separats.

Però la molècula de sabó combina ambdues propietats, té un cap polar i una cua apolar.  Durant la combinació: aigua, oli i sabó, la part de la cua de la molècula de sabó envolta el greix fins a formar un embolcall anomenat micel·la (Figura 1).

Figura 1: miscel·la – Font: Wikipedia

A la vegada aquesta micel·la deixa exposat el cap polar en contacte amb l’aigua, de manera que la micel·la que conté el greix a dins se l’emporta l’aigua, i d’aquesta manera, l’oli, l’aigua i el sabó son miscibles i tot queda en una sola capa.

Sabíeu que aquest és el mecanisme pel qual el sabó neteja el greix de les superfícies en rentar?

Fixeu-vos què passa si deixeu remull roba o algun utensili de cuina brut amb greix amb aigua calenta. Feu-ho el mateix amb aigua calenta i sabó. Quin creieu que treurà el greix?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*