Què són els hidrats de carboni?
I per què són tan importants?
Us heu fixat que la piràmide dels aliments recomana una bona ingesta diària d’hidrats de carboni? Però, per què són tan essencials en la nostra alimentació?
Els hidrats de carboni com a font d’energia
Els hidrats de carboni són la principal font d’energia del cos per poder realitzar les activitats quotidianes. Es troben en diferents aliments de la nostra dieta i poden aparèixer en forma de petites molècules compostes de carboni, hidrogen i oxigen, com els sucres simples presents en la fruita, la llet o el sucre. També poden aparèixer en forma de molècules més complexes, formant cadenes llargues de sucres, com és el cas dels cereals, els llegums o els tubercles.
Mentre que els hidrats de carboni simples són absorbits ràpidament per l’intestí i alliberats a la sang en forma de glucosa, els hidrats de carboni complexos han de descompondre’s abans de formar glucosa, cosa que permet una absorció més lenta i un subministrament d’energia prolongat.
A més, el consum d’hidrats de carboni complexos permet mantenir els nivells de sucre en sang més estables durant un període prolongat. Això contribueix a una sensació de sacietat més llarga i evita la ingesta excessiva de calories.
Experiment: Identificació del midó en els aliments
Amb el següent experiment veurem quins aliments contenen un dels principals hidrats de carboni d’absorció lenta: el midó.
Material necessari:
- Solució de iode.
- Aliments variats tallats (pa, patata, poma, arròs, etc.)
Procediment:
- Agafem diferents aliments i hi afegim unes gotes de solució de iode.
- Observem els canvis de color en els aliments.
Explicació: El midó és un hidrat de carboni complex format per cadenes llargues de molècules més petites, com l’amilosa. La seva estructura en forma d’hèlix permet que, en contacte amb el iode, les molècules s’entrellacin. Això provoca un canvi en les seves propietats d’absorció de la llum, fent que el iode passi d’un color ataronjat o marronós a un color lila fosc o negre.
Observació: En contacte amb el iode, alguns aliments es tenyeixen de color fosc. Això ens indica que contenen midó i, per tant, són una bona font d’energia que ens mantindrà saciats durant més temps.
El nostre cos necessita obtenir constantment energia per mantenir les funcions bàsiques de la vida i per realitzar activitat física. Els encarregats d’aportar part d’aquesta energia són els hidrats de carboni.
Leave a comment