Quina relació hi ha entre l’aigua i la vida?

Per què és important hidratar-se?

Creieu que ens hidrataríem igual prenent un refresc que bevent aigua? I que passaria si beguéssim aigua de mar (aigua amb sal)? Ens hidrataríem igual?

Fem un experiment per comprovar-ho!

Materials:
• 3 gots
• 50 mL de refresc
• 50 mL d’aigua
• Sal
• 3 llaminadures (ossets sense sucre)
• 1 cullerada de postres

Com ho fem?
• Preparem els 3 gots amb les 3 begudes: un amb 50 mL d’aigua, un altre amb 50 mL de refresc i un darrer amb 50 mL d’aigua i 1 cullerada de sal
• Introduïm un osset de llaminadura a cada got i esperem 1 h

Què observem?
Passada 1 h, els ossets que han estat en l’aigua i en el refresc, han crescut més que l’osset que ha estat en l’aigua amb sal. Sembla que estan absorbint l’aigua que hi ha en el medi que es troben. Veuríem canvis més significatius passat 12 h?

Quan els ossets han passat 12 h dins de les begudes podem veure canvis significatius. L’osset que ha passat 12 h submergit en aigua amb sal, no ha crescut gaire més, però sí que s’ha posat més dur. L’osset del refresc s’ha fet més gran, però encara es poden distingir les formes originals de la llaminadura.

Finalment, l’osset de l’aigua també s’ha fet més gran i podem veure (a diferència del refresc) que ha perdut la forma original de la llaminadura, per tant, podem dir que s’ha hidratat més.

Què passa?
El principi científic que explica aquest fenomen se li coneix com a osmosi. L’osmosi és un procés que consisteix a equilibrar les concentracions de substàncies de dos medis separats per una membrana permeable.

• En conseqüència, l’osset (medi 1) que ha estat en aigua salada (medi 2), ha volgut compensar la concentració de sal i ha perdut la seva pròpia aigua, és a dir s’ha deshidratat.

• L’osset (medi 1) que ha estat en el refresc (medi 2), s’ha hidratat, però no ho ha fet tant perquè els refrescos tenen altres substàncies que afecten l’equilibri de concentracions.

• L’osset (medi 1) de l’aigua (medi 2), és el que més s’ha hidratat perquè necessitava l’aigua del medi 2 per equilibrar les concentracions (l’osset té més concentració de substàncies que l’aigua).

I és que l’aigua és una substància excel·lent per hidratar el nostre cos! Ens ajuda a absorbir nutrients, a regular la temperatura corporal, a eliminar residus del nostre cos a través de l’orina i la suor, i protegeix òrgans vitals com el cervell, que necessita estar ben hidratat per funcionar de forma òptima, si no pot arribar a contraure’s, ja que necessitaria un esforç molt extrem per funcionar. I és que entre el 65% i 70% del nostre cos està format d’aigua. Si volem que el nostre organisme funcioni correctament, i tinguem una bona salut, haurem de proporcionar-li una correcta hidratació.

L’aigua és la millor beguda en qualsevol etapa de la vida perquè garanteix la millor hidratació del nostre cos permeten el bon funcionament dels nostres òrgans vitals.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*