Com fer tinta invisible amb una llimona

Fem una reacció de carbonització

Escrivim el missatge secret amb suc de llimona

Què en penseu d’escriure missatges secrets… només amb una llimona?
Us proposem fer tinta invisible… Només podreu llegir el missatge si feu aquest experiment de carbonització de l’àcid cítric.

Preparats?

Aquest experiment és una proposta de M. Carmen Bermudo (química) i el seu fill Aarón (4rt de primària).

Què necessitem?

Una llimona
Un got per posar el suc de la llimona
Un ganivet per tallar la llimona
Bastonets de cotó
Una fulla de paper
Un encenedor o llumins
Una espelma

Com ho fem?

Primer de tot, exprimim la llimona per obtenir el seu suc. A continuació suquem la punta d’un bastonet al suc de la llimona i escriurem al paper el missatge secret sense que ningú ens vegi.

Deixarem que el paper s’assequi perquè el nostre missatge es faci invisible. Hem d’esperar uns minuts.

Per poder veure de nou el que hem escrit, aproparem el paper a l’espelma encesa amb molt de compte per tal que no es cremi totalment el paper.
Això sempre ho hem de fer amb l’ajuda d’una adult ja que utilitzem foc i és perillós.

Veieu el missatge?

Què passa?

La llimona és un fruit cítric. Aquest fruits contenen un àcid que es diu àcid cítric que és un compost orgànic. Quan ho apropem a una font de calor, en aquest cas una espelma, generem una reacció química de carbonització. La part que té l’àcid cítric del suc de llimona s’oxida deixant una substància de color marró.

I és que l’àcid es descompon amb la temperatura transformant-se en altres productes, entre ells el carbó. El carbó és el que dóna aquest aspecte marró. Si seguim escalfant podem arribar fins i tot a carbonitzar el paper.

Sabies que…? Aquesta tècnica d’escriure missatges secrets la van utilitzar alguns agents infiltrats durant la Primera Guerra Mundial. Així enviaven cartes als seus aliats sense que els seus enemics poguessin llegir el contingut.

1 Comment

  1. Woow

Leave a comment

Your email address will not be published.


*