Experiment: refresc + sal= bombolles!

Descoberta del procés de nucleació

Si afegim sal al refresc, creem una erupció!

A una llauna de beguda carbonatada hi ha moltes bombolles. De fet quan prenem un refresc, sentim un pessigolleig per la llengua i la gola, senyal de que les bombolles estan sortint.

Què en penseu de fabricar-ne moltes més? Prepareu-vos bé, que l’erupció pot ser força espectacular (i podeu embrutar molt!)

Ho provem?

Aquest experiment és una proposta de Laureano Jiménez (doctor en enginyeria química). L’ajuden els seus nebots Àlex (5è de primària) i David (1r de primària).

Què necessitarem?

  • Una llauna de beguda carbonatada (com Coca-cola, Fanta, Tònica…).
  • Gots petits i allargats
  • 1 pessic de sal

Com ho fem?

Us recomanem fer aquest experiment a la pica de la cuina, perqué sinó haureu de netejar molt!

Primer omplim el got amb la beguda carbonada i esperem a que baixi l’escuma amb les bombolles que surten espontàniament.

Seguidament agafem un pessic de sal i el posem al got… i ja tenim l’explosió!

Aquesta erupció la causa la sal. Penseu que a un gram de sal poden haver-hi fins a 20000 grans de sal!!! I clar, cadascú d’aquests grans genera una bombolla fins que el got vessa i ho hem de netejar tot!!!

Què passa?

Primer observem que quan omplim el got amb el refresc, surten unes bombolles espontàniament. Això és degut a que a totes les begudes carbonades hi ha una gran quantitat de gas dissolt, sol ser diòxid de carboni (CO2), el mateix que expulsem al respirar. De fet, les begudes carbonatades tenen molt més CO2 dissolt del màxim, i és per això que les bombolles surten espontàniament.  

Fixeu-vos que les bombolles creixen poc a poc a mesura que van pujant pel got. El principal motiu és que la pressió del líquid és menor a mesura que s’apropa a la superfície (de la mateixa forma que succeeix al submarinisme).

Per altra banda, les bombolles gairebé sempre surten del mateix lloc (normalment una irregularitat microscòpica del got), anomenat centre de nucleació, que és on es generen bombolles.

Quan introduïm el pessic de sal, el que fem és crear centenars de centres de nucleació, de forma que el gas dissolt en excés surti tot de cop. I és que la creació de bombolles es produeix més fàcilment en una superfície no uniforme o amb impureses (per això posem sal).

Sabies que…? La potència acumulada del gas a una ampolla de cava és molt elevada. El tap pot assolir fins als 40 km/h.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*